Kuskusové tyčinky

Suroviny:

  • 1/2 pór jemné krúžky
  • 3/4 hrnček vody
  • 1 PL maslo
  • 1 hrnček neuvarený kuskus
  • 500 g tekvica, batát alebo mrkva, ošúpané a na kocky
  • 1 žĺtok (môže, nemusí byť)

 

 

Postup:

Maslo roztopíme na miernom ohni, pridáme pór a krátko podusíme do mäkka. Pridáme vybranú zeleninu a vodu, premiešame, necháme dusiť. Keď bude zelenina mäkká, odložíme z plameňa a vymixujeme na pyré. Vrátime na oheň a privedieme do varu, pridáme kuskus, vypneme oheň a zakryjeme. Necháme odstáť 3-5 min kým kuskus nevsaje tekutinu a nezmäkne. Potom preložíme na plech a pečieme 25-35 min. Necháme vychladnúť a krájame na tyčinky.

P.S. Po roku môžete pridať 1/2 hrnčeka tvrdého syra (parmezán, pecorino).

Pór ma podobné účinky ako cibuľa alebo cesnak, ale s oveľa jemnejšou chuťou. Je bohatý na kyselinu listovú, ktorá je potrebná na vývoj mozgu a nervovej sústavy. V tomto recepte, v kombinácii so sladkou zeleninou, ako je tekvica alebo mrkva, nezmení výrazne chuť jedla.