Jablkový nákyp so batátmi

Suroviny:

  • 150 g pšena
  • 200 ml ryžového mlieka
  • 200 ml vody
  • 20g trstinový cukor
  • 50g hrozienka
  • 2 vajcia
  • 4 jablká
  • 2 batáty
  • tuk na vymastenie formy
  • štipka soli

 

 

Postup:

Umyté pšeno uvaríme v slanej vode do polomäkka, potom pridáme hrozienka. Za stáleho miešania ďalej varíme a postupne pridávame mlieko, kým nám nevznikne redšia kaša. Necháme ju vychladnúť a občas premiešame.

Žĺtka vymiešame s cukrom (10 g) do peny a pridáme do vychladnutého pšena. Jablká a batáty ošúpeme, uvaríme do mäkka a rozmixujeme ponorným mixérom. Do vymastenej formy dáme polovicu pšenovej zmesi a uhladíme. Pridáme jablkovo batátovú zmes a rozotrieme. Navrch dáme druhú polovicu pšena a uhladíme. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C asi 40 min. Medzitým si vyšľaháme bielka s cukrom (10 g) na tuhý sneh. Ryžový nákyp vyberieme a pokryjeme snehom. Dáme piecť ešte na 10 min.